Sposób przygotowania:
Naleśniki z mięsem mielonym
Jajka wbić do miski, rozbełtać. Do jajek dodać mleko, maślankę i dużą szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, ponownie dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wylać na nią porcję ciasta (trochę więcej niż 1 chochlę), rozlać na brzegi. Jak ciasto się zetnie, delikatnie odwrócić naleśnik na drugą stronę. Smażyć na rumiano z obu stron. W ten sam sposób usmażyć resztę naleśników do wyczerpania ciasta. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę z czosnkiem zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać wszystkie przyprawy i zioła, smażyć razem ok. 1 minutę, cały czas mieszając. Dodać mięso, smażyć, nie przerywając mieszania, aż mięso się zetnie. Do mięsa dodać pomidory razem z zalewą. Wymieszać, gotować bez przykrycia ok. 10 minut. Po tym czasie mięso oprószyć mąką, wymieszać. Dolać 2/3 szklanki wody, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą. Jogurt wymieszać z majonezem, ketchupem i musztardą. Sos doprawić do smaku odrobiną soli. Na połowę każdego naleśnika nałożyć porcję farszu. Przykryć drugą połową. Naleśniki polać przygotowanym sosem, posypać posiekaną natką pietruszki.