Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Naleśniki z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Naleśniki z nadzieniem z mielonej wieprzowiny z pomidorami z puszki polane majonezowo-jogurtowym sosem:)

Naleśniki z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z mięsem mielonym

 

  • Naleśniki:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • sól do smaku
  • Nadzienie:
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 400 g pomidorów krojonych w zalewie pomidorowej
  • szczypta curry
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  • 1 czubata łyżka pszennej mąki
  • Sos:
  • 2 łyżki jogurtu bałkańskiego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • Dodatkowo:
  • natka pietruszki - wg uznania

Sposób przygotowania:

Naleśniki z mięsem mielonym
Jajka wbić do miski, rozbełtać. Do jajek dodać mleko, maślankę i dużą szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, ponownie dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wylać na nią porcję ciasta (trochę więcej niż 1 chochlę), rozlać na brzegi. Jak ciasto się zetnie, delikatnie odwrócić naleśnik na drugą stronę. Smażyć na rumiano z obu stron. W ten sam sposób usmażyć resztę naleśników do wyczerpania ciasta. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę z czosnkiem zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać wszystkie przyprawy i zioła, smażyć razem ok. 1 minutę, cały czas mieszając. Dodać mięso, smażyć, nie przerywając mieszania, aż mięso się zetnie. Do mięsa dodać pomidory razem z zalewą. Wymieszać, gotować bez przykrycia ok. 10 minut. Po tym czasie mięso oprószyć mąką, wymieszać. Dolać 2/3 szklanki wody, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą. Jogurt wymieszać z majonezem, ketchupem i musztardą. Sos doprawić do smaku odrobiną soli. Na połowę każdego naleśnika nałożyć porcję farszu. Przykryć drugą połową. Naleśniki polać przygotowanym sosem, posypać posiekaną natką pietruszki.  
Naleśniki z mięsem mielonym
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszane.
Naleśniki z mięsem mielonym
Przyprawy i zioła dodane do zeszklonej cebuli z czosnkiem.
Naleśniki z mięsem mielonym
Pomidory dodane razem z zalewą do podsmażonego mięsa.
Naleśniki z mięsem mielonym
Wszystkie składniki sosu przełożone do miseczki.