Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Naleśniki z serem i polewą truskawkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu obiad. Oczywiście najlepiej smakuje z polewą ze świeżych truskawek, ale w zimie spokojnie można poratować się mrożonką.

Naleśniki z serem i polewą truskawkową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z serem i polewą truskawkową

 

  • 4 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • sól
  • cukier
  • 2 szklanki mąki
  • olej do smażenia
  • kostka twarogu 200-250 g
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • truskawki ok 0,5 kg

Sposób przygotowania:

Naleśniki z serem i polewą truskawkową
Najpierw wykonujemy ciasto na naleśniki. Jajka miksujemy z mlekiem, dodajemy szczyptę soli, następnie powoli po trochu dodajemy mąki nieustannie miksując.

Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy wody, mieszamy. Odstawiamy ciasto naleśnikowe do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie serowe- ser blendujemy z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami śmietany.

Odstawiamy do lodówki żeby się przegryzło. Następnie przygotowujemy polewę- blendujemy umyte truskawki bez szypułek.

Naleśniki smażymy na oleju, smarujemy serem, składamy i polewamy truskawkami. Na wierzch można dodać kleks bitej śmietany.  
Naleśniki z serem i polewą truskawkową
Przygotowujemy nadzienie serowe- ser blendujemy z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami śmietany.
Naleśniki z serem i polewą truskawkową
Rozrobiony ser odstawiamy do lodówki żeby się przegryzł.
Naleśniki z serem i polewą truskawkową
Przygotowujemy polewę- blendujemy umyte truskawki bez szypułek.
Naleśniki z serem i polewą truskawkową
Naleśniki smażymy na oleju, smarujemy serem, składamy i polewamy truskawkami. Na wierzch można dodać kleks bitej śmietany.