Sposób przygotowania:
Naleśniki z serem i ziemniakami
Do miski przekładamy mąkę, dodajemy 1 jajko, szczyptę soli i mleko w takiej ilości, aby ciasto miało płynna konsystencję. Mieszamy dokładnie ciasto naleśnikowe, aby nie było w nim grudek. Na patelnię nalewamy odrobinę oliwy, wlewamy małą chochelkę ciasta partiami smażymy naleśniki z dwóch stron. Ziemniaki obieramy, gotujemy tradycyjnie w wodzie, zagniatamy po zagotowaniu i pozostawiamy do przestudzenia. Następnie do ziemniaków dodajemy biały ser, cukier, cukier waniliowy, odrobinę śmietany i jajko. Farsz dokładnie mieszamy, aby dobrze połączyły się wszystkie składniki. Gotowy farsz nakładamy po środku każdego naleśnika, zwijamy naleśniki i smażymy na patelni z dwóch stron. Gotowe naleśniki przekładamy na talerze, polewamy śmietaną (lub innym nabiałem) i z wierzchu słodkim syropem (np. wiśniowym).