Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Naleśniki z serem zapiekane pod pierzynk

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo smaczne nalesniki z serem:)

Naleśniki z serem zapiekane pod pierzynk Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z serem zapiekane pod pierzynk

 

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklankę wody gazowanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3 łyżki oleju

 

  • Masa serowa:
  • 60 dag twaróg półtłusty
  • ok. 100-150ml śmietany 30%
  • cukier wedle uznania

 

  • Polewa:
  • 200ml śmietana 30%
  • 2 żółtka gęsie (lub 4 kurze)
  • 4 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z serem zapiekane pod pierzynk
Do miski wsypujemy mąkę i cukier wanilinowy, wbijamy jajka i stopniowo wlewamy na przemian wodę i mleko - miksujemy by nie powstały grudki. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie w całości zlewamy do ciasta naleśnikowego i mieszamy go - smażymy cieniutkie naleśniki.



Twaróg miskujemy i stopniowo dolewamy śmietanę oraz dosypujemy cukier wedle uznania, tak aby uzyskać delikatną masę serową o zbitej konsystencji i dobrze słodką. Masę twarogową nakładamy na naleśniki, smarujemy i zwijamy w cienkie rulony. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy masłem i układamy ściśle naleśniki.



Śmietanę do polewamy ubijamy na sztywno, w osobnym naczyniu żółtka miksujemy z cukrem na puszysty kogiel - mogiel. Do śmietany wlewamy ubite żółtka i dalej miksujemy (w razie potrzeby dosładzamy). Ubitą śmietaną z żółtkami polewamy naleśniki i zapiekamy je ok. 20 minut w temp 180* - podajemy na gorąco.



Naleśniki dekorujemy truskawkami oraz czekoladowymi ozdobami, jemy na gorąco
Naleśniki z serem zapiekane pod pierzynk
przygotowujemy masę serową i smażymy naleśniki
Naleśniki z serem zapiekane pod pierzynk
Masę twarogową nakładamy na naleśniki, smarujemy i zwijamy w cienkie rulony
Naleśniki z serem zapiekane pod pierzynk
Śmietanę do polewamy ubijamy na sztywno, w osobnym naczyniu żółtka miksujemy z cukrem
Naleśniki z serem zapiekane pod pierzynk
Ubitą śmietaną z żółtkami polewamy naleśniki i zapiekamy je