Sposób przygotowania:
Naleśniki z serem zapiekane pod pierzynk
Do miski wsypujemy mąkę i cukier wanilinowy, wbijamy jajka i stopniowo wlewamy na przemian wodę i mleko - miksujemy by nie powstały grudki. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie w całości zlewamy do ciasta naleśnikowego i mieszamy go - smażymy cieniutkie naleśniki.
Twaróg miskujemy i stopniowo dolewamy śmietanę oraz dosypujemy cukier wedle uznania, tak aby uzyskać delikatną masę serową o zbitej konsystencji i dobrze słodką. Masę twarogową nakładamy na naleśniki, smarujemy i zwijamy w cienkie rulony. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy masłem i układamy ściśle naleśniki.
Śmietanę do polewamy ubijamy na sztywno, w osobnym naczyniu żółtka miksujemy z cukrem na puszysty kogiel - mogiel. Do śmietany wlewamy ubite żółtka i dalej miksujemy (w razie potrzeby dosładzamy). Ubitą śmietaną z żółtkami polewamy naleśniki i zapiekamy je ok. 20 minut w temp 180* - podajemy na gorąco.
Naleśniki dekorujemy truskawkami oraz czekoladowymi ozdobami, jemy na gorąco
Twaróg miskujemy i stopniowo dolewamy śmietanę oraz dosypujemy cukier wedle uznania, tak aby uzyskać delikatną masę serową o zbitej konsystencji i dobrze słodką. Masę twarogową nakładamy na naleśniki, smarujemy i zwijamy w cienkie rulony. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy masłem i układamy ściśle naleśniki.
Śmietanę do polewamy ubijamy na sztywno, w osobnym naczyniu żółtka miksujemy z cukrem na puszysty kogiel - mogiel. Do śmietany wlewamy ubite żółtka i dalej miksujemy (w razie potrzeby dosładzamy). Ubitą śmietaną z żółtkami polewamy naleśniki i zapiekamy je ok. 20 minut w temp 180* - podajemy na gorąco.
Naleśniki dekorujemy truskawkami oraz czekoladowymi ozdobami, jemy na gorąco