Sposób przygotowania:
Naleśnikowe spaghetti z truskawkami i miętąEtap 1
Naleśniki: Jajka lekko ubić z cukrem waniliowym, wymieszać z maślanką i mlekiem.
Etap 2
Dodać mąkę, wymieszać tak, żeby nie było grudek. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wylać na nią porcję ciasta, rozlać na brzegi.
Naleśniki smażyć na rumiano z obu stron.
Każdy naleśnik zrolować, a następnie pokroić w jak najcieńsze plasterki. Naleśnikowe plasterki rozwinąć, ułożyć na talerzach.
Etap 3
Sos: Rabarbar oczyścić, drobno pokroić. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki. Cukier rozsypać na rozgrzanej patelni. Podgrzewać, aż zacznie się topić i lekko ściemnieje.
Do karmelu wrzucić rabarbar, wlać 1/4 szklanki wody. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż karmel się rozpuści.
Etap 4
Do sosu dodać mascarpone i truskawki, wymieszać, mocno podgrzać (nie gotować).
Etap 5
Miętę posiekać, dodać do sosu, wymieszać.
Etap 6
Przygotowany sos rozłożyć na naleśnikowym spaghetti i podawać.
Malinova
Beatris
Widocznie coś musiałaś zrobić nie tak:( Trudno mi to teraz ocenić, jak nie wiem, jak je przygotowywałaś: może nie rozwinęłaś naleśnikowych ślimaczków, zbyt ściśle ułożyłaś na talerzu, wymieszałaś z sosem, który wyszedł Ci zbyt gęsty - nie wiem, zgaduję tylko... :( Jak widać na moich zdjęciach naleśniki w połączeniu z tym sosem nie wyglądają jak klucha i przypominają tradycyjne spaghetti:)
Beatris
A może do przygotowania samych naleśników użyłaś swojego przepisu, bo z mojego nie usmażyłabyś ich sterty, o której wspomniałaś? Mi wyszło ich 5, akurat tyle, żeby wystarczyło na kolację dla mojej rodziny:)
Alex_M
Beatris
Bardzo dziękuję:)