Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Naleśniki z farszem jajecznym i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszne naleśniki z jeszcze smaczniejszym farszem. Idealnie sprawdzą się jako syta przekąska oraz lekki obiad.

Naleśniki z farszem jajecznym i kukurydzą

Składniki:

Naleśniki z farszem jajecznym i kukurydzą

Placki naleśnikowe:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2-3 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy

Farsz:

  • 5 jajek
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki startego sera
  • 2-3 łyżki majonezu
  • posiekana natka pietruszki
  • papryka ostra
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Naleśniki z farszem jajecznym i kukurydzą

Placki naleśnikowe:

Naleśniki z farszem jajecznym i kukurydzą
Mozna smazyć placki o dowolnej wielkości.

Jajka rozmieszać, dodać wodę, mleko i sól. Całość dokładnie wymieszać i połączyć z mąką. Na końcu wlać oliwę. Ciasto lekko zamieszać za pomocą łyżki. (Dzięki oliwie nie trzeba będzie natłuszczać patelni.)

Farsz:

Naleśniki z farszem jajecznym i kukurydzą
Farsz należy mocno doprawić, aby nalesniki nie były zbyt mdłe.

Jajka ugotować na twardo i po ostudzeniu rozgnieść za pomocą widelca. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle i połączyć z jajkami. Dodać resztę składników, wymieszać i doprawić do smaku.

Naleśniki:

Naleśniki z farszem jajecznym i kukurydzą
Obsmażanie nalesników jest czynnościa opcjonalną.

Każdy placek posmarować farszem i zwinąć: do środka złożyć dwa brzegi i całość luźno zwinąć w rulon. Gotowe naleśniki obsmażyć na rozgrzanym maśle.