aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Mini tort naleśnikowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Na wczorajszy deser dla moich pociech wymyśliłam tort naleśnikowy. Pomysł wyszedł bardzo smacznie i ciekawie wizualnie. Moje dzieci były nim zauroczone:))

Mini tort naleśnikowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini tort naleśnikowy

 

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 serek homogenizowany waniliowy
  • 1 dżem truskawkowy
  • kilka malin
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Mini tort naleśnikowy
Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli oraz cukier. Wlewamy mleko oraz wodę mineralną gazowaną. Z tych wszystkich składników przygotowujemy jednolite, gęściejsze ciasto naleśnikowe. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Na środku układamy formę do jajek sadzonych. W jej środek ostrożnie wlewamy porcję ciasta naleśnikowego. Po kilku sekundach zdejmujemy z patelni formę do jajek ( ciasto już nie rozleje się po bokach i otrzymamy małe naleśniczki). Gdy jedna strona usmaży się, wówczas przewracamy naleśnika na drugą stronę i nadal chwilę smażymy. Tak postępujemy z następnymi naleśnikami. Z jeszcze ciepłych naleśników tworzymy fantazyjny tort. Na dolnym naleśniku rozsmarowujemy łyżkę dżemy i przykrywamy następnym naleśnikiem. Na nim rozsmarowujemy łyżkę serka i ponownie przykrywamy naleśnikiem, na nim ponownie dżem… Ostatnia warstwa to serek. Wierzch dekorujemy malinkami. Gotowy tort naleśnikowy podajemy na ciepło, wówczas najlepiej smakuje. 
Mini tort naleśnikowy
Z podanych składników przygotowujemy gęściejsze ciasto naleśnikowe.
Mini tort naleśnikowy
Przy pomocy formy do jajek sadzonych smażymy małe naleśniczki.
Mini tort naleśnikowy
Tort zaczynamy od posmarowania dolnego naleśnika dżemem.
Mini tort naleśnikowy
Następnie układamy naleśnik, na nim rozsmarowujemy serek i przykrywamy naleśnikiem... Wierzch dekorujemy malinami.

Tagi:

jajko jajka tort