Sposób przygotowania:
Naleweczka truskawkowa z nutką limonki
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, przesypujemy do słoja i posypujemy cukrem – potrząsamy słojem aby cukier pokrył truskawki i odstawiamy słój na 2 godziny.
Po tym czasie do truskawek dolewamy spirytus, mieszamy wszystko i odstawiamy na minimum 12 godzin a najlepiej na 5 tygodni.
Sok z limonki mieszamy z przegotowaną i ostudzoną wodą. Przecedzamy truskawki i odcedzony spirytus z sokiem truskawkowym wlewamy do wody z limonką – mieszamy całość i odstawiamy na minimum 6 godzin do przegryzienia ( tak przygotowana nalewka może dojrzewać lata – u mnie stała najdłużej jak do tej pory 3 lata ). W upalne dni najlepiej smakuje mocno schłodzona : )
Po tym czasie do truskawek dolewamy spirytus, mieszamy wszystko i odstawiamy na minimum 12 godzin a najlepiej na 5 tygodni.
Sok z limonki mieszamy z przegotowaną i ostudzoną wodą. Przecedzamy truskawki i odcedzony spirytus z sokiem truskawkowym wlewamy do wody z limonką – mieszamy całość i odstawiamy na minimum 6 godzin do przegryzienia ( tak przygotowana nalewka może dojrzewać lata – u mnie stała najdłużej jak do tej pory 3 lata ). W upalne dni najlepiej smakuje mocno schłodzona : )
smokii