Sposób przygotowania:
Nalewka truskawkowa
Truskawki płuczemy. Usuwamy szypułki. Kroimy na pół. Przekładamy owoce do dużego słoja, zalewamy wódką (tak by były zanurzone), przykrywamy. Odstawiamy na 2-3 tygodnie w ciepłe, słoneczne miejsce. Następnie powstały sok z wódką przecedzamy do butelki. Owoce zasypujemy cukrem, zamykamy i odstawiamy na tydzień, co jakiś czas mieszając, aby cukier zamienił się w syrop. Po tygodniu syrop przecedzamy do tej samej butelki, w której mamy wcześniej zlany sok z wódką. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do spiżarni na 5-6 miesięcy. Z przepisu otrzymujemy około 1 litr nalewki.
kurka79
Katarzyna J.
Ja właśnie robię w wersji z malin oraz z czarnej porzeczki. Też fajne wychodzą. Nalewka jest bardzo smaczna, łagodna (bo nie ma spirytusu, tylko jest wódka). Ma fajny smak i zapach. Polecam, naprawdę warto zrobić.
kurka79
Nastawiłam wcześniej na spirytusie więc będę miała porównanie czy na wódce jest lepsza czy na spirytusie-a tak prawdę mówiąc to mój debiut w robieniu nalewek.