Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Nalewka truskawkowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Wspaniała nalewka truskawkowa, doskonała rozgrzewka na długie jesienne wieczory.

Nalewka truskawkowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Nalewka truskawkowa

 

  • 1/2 litra czystej wódki
  • 60-70 dkg truskawek
  • 30 dkg cukru

 

Sposób przygotowania:

Nalewka truskawkowa
Truskawki płuczemy. Usuwamy szypułki. Kroimy na pół. Przekładamy owoce do dużego słoja, zalewamy wódką (tak by były zanurzone), przykrywamy. Odstawiamy na 2-3 tygodnie w ciepłe, słoneczne miejsce. Następnie powstały sok z wódką przecedzamy do butelki. Owoce zasypujemy cukrem, zamykamy i odstawiamy na tydzień, co jakiś czas mieszając, aby cukier zamienił się w syrop. Po tygodniu syrop przecedzamy do tej samej butelki, w której mamy wcześniej zlany sok z wódką. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do spiżarni na 5-6 miesięcy. Z przepisu otrzymujemy około 1 litr nalewki.
Nalewka truskawkowa
Truskawki płuczemy. Usuwamy szypułki. Kroimy na pół.
Nalewka truskawkowa
Przekładamy owoce do dużego słoja, zalewamy wódką (tak by były zanurzone), przykrywamy.