broman

broman

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Nalewka babci z czerwonego agrestu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nalewka mojej babci, gdy mamy nadmiar agrestu

Nalewka babci z czerwonego agrestu

Składniki:

Nalewka babci z czerwonego agrestu

 

  • 1 kg czerwonego agrestu
  • 1 l spirytusu
  • 1/2 szklanki wody
  • 1kg cukru

 

Sposób przygotowania:

Nalewka babci z czerwonego agrestu
Agrest umyć, usunąć ogonki, wsypać do szklanego gąsiora. Dodać spirytus zmieszany z wodą. Alkohol ma przykryc owoce. Dobrze zamknąć, najlepiej zeby korek zalać parafiną. Odstawić na dwa miesiące. Potem odkorkowac, zlac nalewke, przefiltrowujac ją przez bibułę. Owoce zasypać cukrem. Odczekać znowu 2 tygodnie. Wymieszać nalewke z owocami i odstawić na 3 miesiące w ciemne miejsce. Dopiero teraz można rozlać do butelek. Do każdej butelki dodać krople olejku.