kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Nalewka cytrusowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Cytryny i pomarańcze dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem.

Nalewka cytrusowa

Składniki:

Nalewka cytrusowa

 

 

Sposób przygotowania:

Nalewka cytrusowa
Cytryny i pomarańcze dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę, a obrane owoce pokrój i usuń z nich pestki. Startą skórkę i pokrojone owoce wrzuć do słoja, dodaj pokrojoną laskę wanilii, cynamon i goździki. Zalej spirytusem wymieszanym z 2 szklankami przegotowanej wody, szczelnie zamknij i zostaw w ciepłym miejscu na 2-3 tygodnie. Po upływie tego czasu nalewkę zlej, a owoce przeciśnij przez płótno. Sok z owoców połącz z nalewką i przefiltruj. Zagotuj gęsty syrop z cukru i 3 szklanek wody, odszumuj, zdejmij z ognia. Do jeszcze gorącego delikatnie wlewaj nalewkę, stale mieszając. Ozięb w zimnej wodzie lub na lodzie, rozlej do butelek i zakorkuj. Nalewkę możesz pić dopiero po upływie kilku miesięcy.