Sposób przygotowania:
Nalewka Imbirowa
Przygotowanie: Imbir myjemy nie obieramy ze skórki ,kroimy w dosyć grube plastry.Cytrynę w skórkach sparzamy wrzącą wodą i również kroimy na plastry,Imbir z cytryną wkładamy do dużego czystego suchego słoja najlepiej 1,5 litrowego,wsypujemy cukier dodajemy miód i zalewamy alkoholem tak aby wszystkie składniki były zanurzone .
Zakręcamy słój i potrząsamy kilka razy aby miód i cukier się rozpuściły.Wstawiamy do ciemnej szafki głęboko aby nie ujrzał zbyt szybko światła dziennego:) Po 6-8 tyg nalewka jest prawie gotowa ,wtedy też ją odcedzamy przez gazę lub filtr do kawy i przelewamy do butelek wyparzonych i suchych. Możemy się delektować .
Serwować w maleńkich naparsteczkach, byle nie za dużo:) Warto ją mieć w swojej spiżarce u mnie ten przepis jest od pokoleń robię ją raz do roku ,smakuje wyśmienicie,najlepsza nalewka na przeziębienia. U mnie nigdy nie dotrwała 8 tyg zawsze znika wcześniej.Polecam!
Zakręcamy słój i potrząsamy kilka razy aby miód i cukier się rozpuściły.Wstawiamy do ciemnej szafki głęboko aby nie ujrzał zbyt szybko światła dziennego:) Po 6-8 tyg nalewka jest prawie gotowa ,wtedy też ją odcedzamy przez gazę lub filtr do kawy i przelewamy do butelek wyparzonych i suchych. Możemy się delektować .
Serwować w maleńkich naparsteczkach, byle nie za dużo:) Warto ją mieć w swojej spiżarce u mnie ten przepis jest od pokoleń robię ją raz do roku ,smakuje wyśmienicie,najlepsza nalewka na przeziębienia. U mnie nigdy nie dotrwała 8 tyg zawsze znika wcześniej.Polecam!
zbysiowa
2milutka
Na grypę idealny,rozgrzewa nieziemsko i słodko smakuje..a potem myk do łóżeczka:)
zbysiowa
Ok, to jak skończę dyżur to przyjdę na poczęstunek:))
2milutka
Zapraszam:)))
MagdaMM
2milutka
To jeszcze inaczej...:)
edytaha
2milutka
Pijmy dziewczyny do dna:) i znów na święta braknie hihi...
MagdaMM
zbysiowa
Madziu, ale te % grzeją dodatkowo, jak już grypa wlazła;))
MagdaMM
Reasumując:imbir rozgrzewa a % to turbodoładowanie :):)
2milutka
oj turbo turbo:D