Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Nalewka jaśminowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nalewka o szczególnych walorach smakowych. Ale dla cierpliwych.

Nalewka jaśminowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Nalewka jaśminowa

 

  • litrowy słój świeżo zerwanych kwiatów jaśminowca wonnego
  • 400ml spirytusu 40%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • syrop ugotowany z 500ml wody i 200ml miodu

 

Sposób przygotowania:

Nalewka jaśminowa
Jaśminowiec kwitnie i pachnie, aż żal byłoby nie wykorzystać go bardziej, niz tylko do wazonu. Na początek potrzebujemy tylko kwiaty i spirytus. Kwiatki zrywamy, wysypujemy na biały papier i na pół godziny zostawiamy na słońcu żeby robaczki się wyniosły. Potem wkładamy je (kwiatki, nie robaczki ;) ) do wyparzonego i osuszonego słoja. Zalewamy spirytusem, wstrząsamy. Macerujemy 3 tygodnie w chłodnym i ciemnym miejscu. Po tym czasie odfiltrowujemy, kwiatki wyrzucamy, a do alkoholowego wyciągu dolewamy syrop z wody i miodu. Zostawiamy na 2 doby. Odfiltrowujemy, przelewamy do butelek. CO NAJMNIEJ na 3 miesiące, ale najlepiej na...półtorej roku - tak mówią smakosze. Ja swoją jaśminówkę odstawiłam właśnie po raz pierwszy.
Nalewka jaśminowa
Philadelphus coronarius L czyli jaśminowiec wonny - zerwane kwiatki odstawiamy aby robaki się ewakuowały. Pamiętajmy, by zrywać najlepiej te, które niedawno rozkwitły.