Querubinn

Querubinn

Szef Kuchni
[Przepisów: 24]

Nalewka jeżynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

jeżynki, % , ....coś smacznego w samku i przyjemne w zapachu...

Nalewka jeżynowa

Składniki:

Nalewka jeżynowa

 

  • (ilość w zależności od wielkości butelki)

 

  • butelka,
  • biały kandyzowany cukier,
  • owoce jeżyn,
  • 1-2 szt cukru waniliowego,
  • 32 % alkohol (do pełna),

Sposób przygotowania:

Nalewka jeżynowa
Dno butelki (1/3) zasypać cukrem kandyzowanym, następnie wsypać owoce jeżyn z cukrem waniliowym i wszystko zalać 32 % alkoholem do samej szyjki butelki. Odstawić (niestety) na 2-3 lata. Dla mniej wytrwałych- można sprawdzić po ok 4 tygodniach jednak pełną wartość i smak nabiera dopiero po latach.