Sposób przygotowania:
Nalewka jeżynowa
Jeżyny dokładnie przebrać aby nie było żadnych robaków ani paprochów. Przepłukać delikatnie na sicie i dobrze osączyć z wody. Przełożyć do dużego słoja i zasypać cukrem. Kilka razy potrząsnąć słojem aby owoce oblepiły się cukrem. Odstawić na ok 1-2 doby aby owoce puściły sok a cukier całkowicie się rozpuścił.
Słoik przykryć gazą. W międzyczasie kilkakrotnie potrząsnąć słojem aby cukier równomiernie się rozpuszczał. Gdy cukier całkowicie się rozpuści do owoców wlać spirytus wymieszany z wodą.
Słój zakręcić zakrętką i odstawić w ciemne miejsce na ok 6-8 tygodni. W międzyczasie można kilka razy zamieszać zawartością słoja. Po tym czasie owoce osączyć z nalewki.
Nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić na kilka miesięcy, im dłużej tym lepsza nalewka.
Słoik przykryć gazą. W międzyczasie kilkakrotnie potrząsnąć słojem aby cukier równomiernie się rozpuszczał. Gdy cukier całkowicie się rozpuści do owoców wlać spirytus wymieszany z wodą.
Słój zakręcić zakrętką i odstawić w ciemne miejsce na ok 6-8 tygodni. W międzyczasie można kilka razy zamieszać zawartością słoja. Po tym czasie owoce osączyć z nalewki.
Nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić na kilka miesięcy, im dłużej tym lepsza nalewka.
SylaUla