SUPERPRZEPIS

Nalewka jeżynowa

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Nalewka jeżynowa Więcej zdjęć (4)

Kolejna pyszna moja naleweczka. Tym razem jeżynowa. Pekinie pachnie i świetnie smakuje, ma także ładniutki ciemny kolor jednak trudno go uchwycić aparatem.

Składniki:

Nalewka jeżynowa

 

  • 1 kg dojrzałych jeżyn
  • 400 g cukru
  • 0, 5 l spirytusu 95%
  • 300 ml zimnej przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

Nalewka jeżynowa
Jeżyny dokładnie przebrać aby nie było żadnych robaków ani paprochów. Przepłukać delikatnie na sicie i dobrze osączyć z wody. Przełożyć do dużego słoja i zasypać cukrem. Kilka razy potrząsnąć słojem aby owoce oblepiły się cukrem. Odstawić na ok 1-2 doby aby owoce puściły sok a cukier całkowicie się rozpuścił.

Słoik przykryć gazą. W międzyczasie kilkakrotnie potrząsnąć słojem aby cukier równomiernie się rozpuszczał. Gdy cukier całkowicie się rozpuści do owoców wlać spirytus wymieszany z wodą.

Słój zakręcić zakrętką i odstawić w ciemne miejsce na ok 6-8 tygodni. W międzyczasie można kilka razy zamieszać zawartością słoja. Po tym czasie owoce osączyć z nalewki.

Nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić na kilka miesięcy, im dłużej tym lepsza nalewka.
Nalewka jeżynowa
Jeżyny dokładnie przebrać aby nie było żadnych robaków ani paprochów. Przepłukać delikatnie na sicie i dobrze osączyć z wody.
Nalewka jeżynowa
Owoce przełożyć do dużego słoja i zasypać cukrem. Kilka razy potrząsnąć słojem aby owoce oblepiły się cukrem. Odstawić na ok 1-2 doby aby owoce puściły sok a cukier całkowicie się rozpuścił.
Nalewka jeżynowa
Po 6-8 tygodniach owoce osączyć z nalewki. Nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek.