Sposób przygotowania:
Nalewka jeżynowa jagienki
Dojrzałe jeżyny przebrać, opłukać, lekko rozgnieść, wsypać do gąsiorka.
W innym naczyniu zmieszać spirytus z przegotowaną i ostudzoną wodą, zalać jeżyny otrzymanym roztworem.
Gąsiorek zakorkować, wystawić na działanie promieni słonecznych na 3 tygodnie.
Po upływie tego czasu przesączyć nalewkę przez gazę do innego naczynia.Jeżyny zasypać cukrem, dokładnie zmieszać wstrząsnąć, wystawić ponownie na działanie promieni słonecznych na 3 tygodnie.
Otrzymany płyn przesączyćprzez gazę do gąsiora z nalewką, dokładnie zmieszać, odstawić na 24 godziny.
Gotową nalewkę wlać do półlitrowych butelek, zakorkować.
Przechowywać nalewkę w ciemnym i chłodnym miejscu pół roku.
W innym naczyniu zmieszać spirytus z przegotowaną i ostudzoną wodą, zalać jeżyny otrzymanym roztworem.
Gąsiorek zakorkować, wystawić na działanie promieni słonecznych na 3 tygodnie.
Po upływie tego czasu przesączyć nalewkę przez gazę do innego naczynia.Jeżyny zasypać cukrem, dokładnie zmieszać wstrząsnąć, wystawić ponownie na działanie promieni słonecznych na 3 tygodnie.
Otrzymany płyn przesączyćprzez gazę do gąsiora z nalewką, dokładnie zmieszać, odstawić na 24 godziny.
Gotową nalewkę wlać do półlitrowych butelek, zakorkować.
Przechowywać nalewkę w ciemnym i chłodnym miejscu pół roku.