jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Nalewka jeżynowa jagienki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

nalewka jeżynowa doskonała do ciasta imieninowego

Nalewka jeżynowa jagienki

Składniki:

Nalewka jeżynowa jagienki

 

  • 1 kg jeżyn
  • 1 litr spirytusu
  • 50 dag cukru
  • 0,4 litra wody

Sposób przygotowania:

Nalewka jeżynowa jagienki
Dojrzałe jeżyny przebrać, opłukać, lekko rozgnieść, wsypać do gąsiorka.

W innym naczyniu zmieszać spirytus z przegotowaną i ostudzoną wodą, zalać jeżyny otrzymanym roztworem.

Gąsiorek zakorkować, wystawić na działanie promieni słonecznych na 3 tygodnie.

Po upływie tego czasu przesączyć nalewkę przez gazę do innego naczynia.Jeżyny zasypać cukrem, dokładnie zmieszać wstrząsnąć, wystawić ponownie na działanie promieni słonecznych na 3 tygodnie.

Otrzymany płyn przesączyćprzez gazę do gąsiora z nalewką, dokładnie zmieszać, odstawić na 24 godziny.

Gotową nalewkę wlać do półlitrowych butelek, zakorkować.

Przechowywać nalewkę w ciemnym i chłodnym miejscu pół roku.