Sposób przygotowania:
Nalewka jeżynowa
Jeżyny opłukujemy i dokładnie osuszamy. Następnie na przemian do dużego słoika wsypujemy jeżyny i cukier. Na wieczko dajemy gazę i dobrze ją mocujemy, żeby nie spadła. Słoik stawiamy w słonecznym miejscu np. na parapecie.
Następnego dnia, gdy owoce zaczną puszczać sok do słoika wlewamy wódkę i szczelnie zakręcamy słoik. Odstawiamy go na 10 dni w słoneczne miejsce co jakiś czas poruszając słoikiem, by cukier się rozpuścił.
Po tym czasie płyn zlewamy do innego słoika, a owoce zgniatamy i zalewamy 200 ml spirytusu i ponownie dokładnie zakręcamy i odstawiamy na następne 10 dni w nasłoneczniane miejsce.
Powstały płyn przelewamy do wcześniej zlanej nalewki. Całość przelewamy filtr do butelek i szczelnie zamykamy.
Po kilku miesiącach leżakowania nalewka będzie gotowa do degustacji.
Następnego dnia, gdy owoce zaczną puszczać sok do słoika wlewamy wódkę i szczelnie zakręcamy słoik. Odstawiamy go na 10 dni w słoneczne miejsce co jakiś czas poruszając słoikiem, by cukier się rozpuścił.
Po tym czasie płyn zlewamy do innego słoika, a owoce zgniatamy i zalewamy 200 ml spirytusu i ponownie dokładnie zakręcamy i odstawiamy na następne 10 dni w nasłoneczniane miejsce.
Powstały płyn przelewamy do wcześniej zlanej nalewki. Całość przelewamy filtr do butelek i szczelnie zamykamy.
Po kilku miesiącach leżakowania nalewka będzie gotowa do degustacji.