misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe nalewki owocowe

Nalewka jeżynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna i bardzo aromatyczna nalewka jeżynowa. Ponoć lecznicza. Przekonam się o tym za kilka miesięcy jak się przegryzie o ile wcześniej nie wyparuje.

Nalewka jeżynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nalewka jeżynowa

 

  • 1 kg jeżyn
  • 400 g cukru
  • 500 ml wódki
  • 200 ml spirytusu

Sposób przygotowania:

Nalewka jeżynowa
Jeżyny opłukujemy i dokładnie osuszamy. Następnie na przemian do dużego słoika wsypujemy jeżyny i cukier. Na wieczko dajemy gazę i dobrze ją mocujemy, żeby nie spadła. Słoik stawiamy w słonecznym miejscu np. na parapecie.

Następnego dnia, gdy owoce zaczną puszczać sok do słoika wlewamy wódkę i szczelnie zakręcamy słoik. Odstawiamy go na 10 dni w słoneczne miejsce co jakiś czas poruszając słoikiem, by cukier się rozpuścił.

Po tym czasie płyn zlewamy do innego słoika, a owoce zgniatamy i zalewamy 200 ml spirytusu i ponownie dokładnie zakręcamy i odstawiamy na następne 10 dni w nasłoneczniane miejsce.

Powstały płyn przelewamy do wcześniej zlanej nalewki. Całość przelewamy filtr do butelek i szczelnie zamykamy.

Po kilku miesiącach leżakowania nalewka będzie gotowa do degustacji.
Nalewka jeżynowa
Na przemian do dużego słoika wsypujemy jeżyny i cukier
Nalewka jeżynowa
Następnego dnia gdy owoce zaczną puszczać sok do słoika wlewamy wódkę
Nalewka jeżynowa
Słoik odstawiamy na 10 dni w słoneczne miejsce co jakiś czas poruszając słoikiem by cukier się rozpuścił.
Nalewka jeżynowa
Powstały płyn przelewamy do wcześniej zlanej nalewki.