M_Sart

M_Sart

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Nalewka kubanka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

szlachetny w smaku trunek

Nalewka kubanka

Składniki:

Nalewka kubanka

 

  • 2 szklanki miodu, najlepiej lipowego lub akacjowego
  • otarta skórka z 1 niewielkiej pomarańczy
  • 2 łyżki kawy neski
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 2 szklanki źródlanej wody
  • 1 l spirytusu rektyfikowanego (95%)
  • 1 szklanka rumu lub brandy

Sposób przygotowania:

Nalewka kubanka
Miód podgrzewać, stale mieszając w rondelku (emaliowanym lub wykonanym ze stali szlachetnej. Gdy zacznie nabierać ciemniejszego koloru, dodać skórkę pomarańczową i wlać 1 szklankę wody, zagotować. Kawę wymieszać ze startą gałką muszkatołową, zalać 1 szklanką wrzącej wody, wymieszać i dodać do miodu. Dolać rum lub brandy i spirytus, wymieszać, przelać do małego gąsiorka lub dużego słoja i szczelnie zamknąć. Pozostawić na 6 tygodni. Po upływie tego czasu zlać płyn znad osadu, a osad przefiltrować przez lejek wyłożony bawełnianą watą lub kilkakrotnie złożoną jałową gazą i dodać do nalewki. Rozlać do butelek i pozostawić przynajmniej na tydzień.

Tagi:

kawa