zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Nalewka na jeżynach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszniutkie-ale radze nie przesadzać z tym trunkiem :-)

Nalewka na jeżynach

Składniki:

Nalewka na jeżynach

 

  • 1/2 l wódki
  • 1/2 l spirytusu
  • 1/2 kg cukru
  • 1 kg jeżyn

Sposób przygotowania:

Nalewka na jeżynach
Czyste jeżyny włozyć do dużego słoja.Wlać wódkę i spirytus,zamknąć i odstawić na tydzień.Po tym czasie przefiltrować nalewke i zlać do naczynia ze szczelnym zamknieciem i odstawić.Owoce zasypać cukrem.Gdy owoce puszczą sok a cukier się rozpuści to zlać płyn i przefiltrować go.Połączyć oba płyny,rozlać do butelek,szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu.