Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Poncz herbaciany z owocami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Poncz herbaciany wzmocniony białym rumem i cukrem trzcinowym, napój również świetnie smakuje w wersji bezalkoholowej.

Poncz herbaciany z owocami

Składniki:

Poncz herbaciany z owocami

 

  • 2,5 l wody
  • 3 łyżki herbaty liściastej
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 30 0ml białego rumu
  • 4 strąki kardamonu
  • cukier trzcinowy do smaku
  • owoce
  • lód
  • mięta

Sposób przygotowania:

Poncz herbaciany z owocami
W garnku zagotuj wodę z cukrem i dodaj do niej herbatę liściastą, skórkę otartą z jednej pomarańczy i rozgniecione strąki kardamonu, całość odstaw na kilkadziesiąt minut do zaparzenia.

Powstały w ten sposób napar przelej przez gazę w celu pozbycia się zbędnych już liści herbaty, płyn odstaw do wystudzenia.

Do schłodzonego naparu herbacianego dodaj rum pokrojone owoce i listki mięty, gotowy poncz podawaj z kostkami lodu.  

Tagi:

napój owoce