Sposób przygotowania:
Włoskie nocino
Orzechy włoskie umyć -najlepsze są takie zebrane pomiędzy 15 lipca a 15 sierpnia więc teraz jest najlepsza pora na nastawienie tej nalewki. Następnie ponakłuwać wykałaczką ,ułożyć orzechy w gąsiorku.Dodać gałkę ,goździki,oraz kawałek kory cynamonowej.
Przyrządzić syrop z 1 szklanki wody i cukru -wodę zagotować zostawić aby była lekko ciepła wsypać cukier i mieszać aż sie rozpuści -zalać orzechy letnim syropem,wlać spirytus zamknąć hermetycznie gąsiorek i ustawić w ciepłym miejscu na 2 miesiące.
Po tym czasie nalewkę zlać filtrując ją przez bibułę filtarcyjną. Rozlać do czystych suchych butelek.Dobrze zakorkować .
Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na miesiąc.
Spożywamy ja raczej leczniczo w dolegliwościach żołądka- świetnie leczy.
Przyrządzić syrop z 1 szklanki wody i cukru -wodę zagotować zostawić aby była lekko ciepła wsypać cukier i mieszać aż sie rozpuści -zalać orzechy letnim syropem,wlać spirytus zamknąć hermetycznie gąsiorek i ustawić w ciepłym miejscu na 2 miesiące.
Po tym czasie nalewkę zlać filtrując ją przez bibułę filtarcyjną. Rozlać do czystych suchych butelek.Dobrze zakorkować .
Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na miesiąc.
Spożywamy ja raczej leczniczo w dolegliwościach żołądka- świetnie leczy.