2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Włoskie nocino

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Tradycyjna włoska orzechówka aromatyczna wytrawna doskonale przydatna w razie rozstroju żołądka oczywiście w odpowiedniej ilości..

Włoskie nocino

Składniki:

Włoskie nocino

 

Sposób przygotowania:

Włoskie nocino
Orzechy włoskie umyć -najlepsze są takie zebrane pomiędzy 15 lipca a 15 sierpnia więc teraz jest najlepsza pora na nastawienie tej nalewki. Następnie ponakłuwać wykałaczką ,ułożyć orzechy w gąsiorku.Dodać gałkę ,goździki,oraz kawałek kory cynamonowej.

Przyrządzić syrop z 1 szklanki wody i cukru -wodę zagotować zostawić aby była lekko ciepła wsypać cukier i mieszać aż sie rozpuści -zalać orzechy letnim syropem,wlać spirytus zamknąć hermetycznie gąsiorek i ustawić w ciepłym miejscu na 2 miesiące.



Po tym czasie nalewkę zlać filtrując ją przez bibułę filtarcyjną. Rozlać do czystych suchych butelek.Dobrze zakorkować .

Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na miesiąc.

Spożywamy ja raczej leczniczo w dolegliwościach żołądka- świetnie leczy.