Sposób przygotowania:
Nalewka orzechowa jagienki
Zebrane w lipcu zielone, miękkie orzechy, pokrajać drobno, pozostawić na powietrzu przez 24 godziny.
Wsypać do gąsiorka, dodać odrobinę cynamonu i imbiru.
Zalać roztworem wódki i spirytusu, zakorkować.
Wystawić na działanie promieni słonecznych na 4 miesiące.
Syrop przyrządzony z wody i cukru ostudzić, rozcieńczyć zanim ostygnie częścią nalewki.
Zmieszać z przesączoną przez gazę resztą nalewki, odstawić na 24godziny.
Gotową nalewkę wlać do półlitrowych butelek, zakorkować. Przechowywać nalewkę w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej pół roku.
Wsypać do gąsiorka, dodać odrobinę cynamonu i imbiru.
Zalać roztworem wódki i spirytusu, zakorkować.
Wystawić na działanie promieni słonecznych na 4 miesiące.
Syrop przyrządzony z wody i cukru ostudzić, rozcieńczyć zanim ostygnie częścią nalewki.
Zmieszać z przesączoną przez gazę resztą nalewki, odstawić na 24godziny.
Gotową nalewkę wlać do półlitrowych butelek, zakorkować. Przechowywać nalewkę w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej pół roku.