jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Nalewka orzechowa jagienki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

nalewka orzechowa, doskonała nalewka lecznicza

Nalewka orzechowa jagienki

Składniki:

Nalewka orzechowa jagienki

 

Sposób przygotowania:

Nalewka orzechowa jagienki
Zebrane w lipcu zielone, miękkie orzechy, pokrajać drobno, pozostawić na powietrzu przez 24 godziny.
Wsypać do gąsiorka, dodać odrobinę cynamonu i imbiru.
Zalać roztworem wódki i spirytusu, zakorkować.
Wystawić na działanie promieni słonecznych na 4 miesiące.
Syrop przyrządzony z wody i cukru ostudzić, rozcieńczyć zanim ostygnie częścią nalewki.
Zmieszać z przesączoną przez gazę resztą nalewki, odstawić na 24godziny.
Gotową nalewkę wlać do półlitrowych butelek, zakorkować. Przechowywać nalewkę w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej pół roku.