WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 846]

Nalewka pigwowo-miodowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodko - kwaskowata nalewka idealna na zimę.

Nalewka pigwowo-miodowa

Składniki:

Nalewka pigwowo-miodowa

 

  • 2 kg owoców pigwy
  • 1 litr spirytusu
  • 1/2 litra wody
  • 800 ml miodu

 

Sposób przygotowania:

Nalewka pigwowo-miodowa
Dojrzałe owoce pigwy myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy wszystkie nasionka i drobno kroimy. Pokrojone owoce wrzucamy do dużego słoja i zalewamy miodem. Mieszamy, przykrywamy pergaminem lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok tydzień. Po tym czasie dolewamy spirytus i odstawiamy na miesiąc, codziennie mieszając. Po miesiącu odcedzamy owoce i zalewamy je w garnku wodą i gotujemy ok pół godziny od momentu wrzenia. Odcedzamy, a wywar wlewamy do nalewki i mieszamy. Przelewamy w szklane butelki i odstawiamy w ciemne miejsce.