Sposób przygotowania:
Nalewka porzeczkowa
Obrane z szypułek owoce wkładamy do słoja i zasypujemy połową cukru.
Wstrząsamy słojem kilkakrotnie. Po kilku godzinach owoce puszczą sok.
Wtedy zalewamy je spirytusem. Po 4 tygodniach zlewamy nalewkę z nad owoców do butelki, zaś pozostałe owoce zalewamy syropem przygotowanym ze szklanki wody i reszty cukru .
Po 2 tygodniach łączymy nalewke z przecedzonym syropem.
Odstawiamy do sklarowania w chłodnym i ciemnym miejscu.
Wstrząsamy słojem kilkakrotnie. Po kilku godzinach owoce puszczą sok.
Wtedy zalewamy je spirytusem. Po 4 tygodniach zlewamy nalewkę z nad owoców do butelki, zaś pozostałe owoce zalewamy syropem przygotowanym ze szklanki wody i reszty cukru .
Po 2 tygodniach łączymy nalewke z przecedzonym syropem.
Odstawiamy do sklarowania w chłodnym i ciemnym miejscu.