jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Nalewka porzeczkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Porzeczki w zatopione w alkoholu oddadzą swój aromat i piękny kolor naleweczce.

Nalewka porzeczkowa

Składniki:

Nalewka porzeczkowa

 

  • 1/2 kg czarnej porzeczki
  • 2 szklanki cukru trzcinowego brązowego
  • 1/2 litra spirytusu
  • 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej

 

Sposób przygotowania:

Nalewka porzeczkowa
Obrane z szypułek owoce wkładamy do słoja i zasypujemy połową cukru.
Wstrząsamy słojem kilkakrotnie. Po kilku godzinach owoce puszczą sok.
Wtedy zalewamy je spirytusem. Po 4 tygodniach zlewamy nalewkę z nad owoców do butelki, zaś pozostałe owoce zalewamy syropem przygotowanym ze szklanki wody i reszty cukru .
Po 2 tygodniach łączymy nalewke z przecedzonym syropem.
Odstawiamy do sklarowania w chłodnym i ciemnym miejscu.