VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Tarta z kremem i truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 31

Kto odmówi tarty z truskawkami i marcepanem? Kruche ciasto, słodkie truskawki i obłędny krem. Idealne ciasto do kawy!

Tarta z kremem i truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z kremem i truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Tarta z kremem i truskawkami

ETAP 1:

Tarta z kremem bydyniowo marcepanowym i truskawkam
Przygotowanie kruchego ciasta przed schłodzeniem

Ciasto:
Na stolnicy łączymy ze sobą mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone zimne masło, żółtko oraz śmietanę.

Wszystko szybko i energicznie zagniatamy. Tworzymy kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.

ETAP 2:

Tarta z kremem bydyniowo marcepanowym i truskawkam
Gotowym ciastem wypełniamy formę na tartę, resztą małe babeczki

Po tym czasie obsypujemy blat delikatnie mąką i rozwałkowujemy placek (u mnie do formy o śr. 26 cm). Z pozostałości ciasta możemy wylepić małe babeczki.

Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200*C przez 15 minut. Studzimy.

ETAP 3:

Tarta z kremem bydyniowo marcepanowym i truskawkam
Przygotowanie kremu budyniowego z masłem i marcepanem

Krem:
Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, jednakże w mniejszej ilości mleka. Przykrywamy folią (zapobiegnie to powstaniu kożuszka), studzimy.

Masło wraz z marcepanem ucieramy na puch. Stopniowo po łyżce dodajemy budyniu. Aby marcepan ładnie nam się roztarł musi być ogrzany.

ETAP 4:

Tarta z kremem bydyniowo marcepanowym i truskawkam

Na gotowej tarcie rozkładamy pokrojone truskawki, kilka zostawiamy na górę ciasta. Następnie rozsmarowujemy krem. Ciasto chłodzimy w lodówce.


Tagi:

ciasto owoce