Sposób przygotowania:
Tarta z kremem i truskawkamiETAP 1:
Ciasto:
Na stolnicy łączymy ze sobą mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone zimne masło, żółtko oraz śmietanę.
Wszystko szybko i energicznie zagniatamy. Tworzymy kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
ETAP 2:
Po tym czasie obsypujemy blat delikatnie mąką i rozwałkowujemy placek (u mnie do formy o śr. 26 cm). Z pozostałości ciasta możemy wylepić małe babeczki.
Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200*C przez 15 minut. Studzimy.
ETAP 3:
Krem:
Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, jednakże w mniejszej ilości mleka. Przykrywamy folią (zapobiegnie to powstaniu kożuszka), studzimy.
Masło wraz z marcepanem ucieramy na puch. Stopniowo po łyżce dodajemy budyniu. Aby marcepan ładnie nam się roztarł musi być ogrzany.
ETAP 4:
Na gotowej tarcie rozkładamy pokrojone truskawki, kilka zostawiamy na górę ciasta. Następnie rozsmarowujemy krem. Ciasto chłodzimy w lodówce.
Czekoladka 2