migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Nalewka wiśniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna nalewka z wiśni. Przepisów jak zwykle można znaleźć wiele. I z pestkami i bez, ja do swojej nalewki dorzuciłam tylko kilka. Napewno też przetestuje kiedyś wersję bez pestek.

Nalewka wiśniowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Nalewka wiśniowa

 

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 500 g cukru
  • 0,5 l spirytusu
  • 300 ml zimnej przegotowanej wody
  • 8 pestek z wiśni

Sposób przygotowania:

Nalewka wiśniowa
Wydrylowane wiśnie przełożyć do dużego słoja. Do słoja wrzucić także kilka pestek, ja dałam 8.

Spirytus wymieszać z wodą i zalać wiśnie. Słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni. W międzyczasie kilkakrotnie zamieszać zawartością słoja.

Po upływie 6 tygodni z wiśni zlać cały płyn (alkohol z sokiem który puściły wiśnie) do butelki. Wiśnie w słoju zasypać cukrem i odstawić na kilka dni aż cukier całkowicie się rozpuści. W międzyczasie ponownie kilka razy potrząsać słojem aby cukier równomiernie się rozpuszczał.

Gdy cukier całkowiecie się rozpuści zlać powstały syrop z wiśni. Wiśnie można przełożyć do mniejszgo słoika i schować do lodówki a potem wykorzystać do deserów lub do ciasta.

Zlany syrop połączyć z wcześniej zlanym płynem. Przefiltrować i rozlać do butelek.

Odstawić na kilka mięsięcy, im dłużej tym lepsza nalewka.
Nalewka wiśniowa
Wiśnie wydrylować, potrzebujemy 1 kg wiśni bez pestek.
Nalewka wiśniowa
Gdy cukier całkowiecie się rozpuści zlać powstały syrop z wiśni. Wiśnie można przełożyć do mniejszgo słoika i schować do lodówki a potem wykorzystać do deserów lub do ciasta.
Nalewka wiśniowa
Zlany syrop połączyć z wcześniej zlanym płynem. Przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić na kilka mięsięcy, im dłużej tym lepsza nalewka.