jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Nalewka z czarnego bzu

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To jedna z tych nalewek która im dłużej leżakuje, tym smaczniejsza.

Nalewka z czarnego bzu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Nalewka z czarnego bzu

 

  • 35 dag owoców czarnego bzu
  • 500 ml czystej wódki dobrej jakości
  • 20 dag cukru brązowego
  • 2 goździki
  • kawałek kory cynamonowej (około 2 cm)
  • soku z połówki cytryny
  • 100 ml wody źródlanej

 

 

Sposób przygotowania:

Nalewka z czarnego bzu
Owoce bzu czarnego myjemy, obieramy z szypułek za pomocą widelca , zaparzamy. Odsączamy owoce na siecie gdy przestygną. Wsypujemy je do słoja, zalewamy wódką. Dodajemy goździki i cynamon , zamykamy szczelnie słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce na dwa tygodnie. Wstrząsamy od czasu do czasu. Zlewamy płyn z nastawu. Cukier wsypujemy do owoców, dodajemy wodę i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 2 tygodnie, aż cukier się rozpuści. Łączymy obydwa płyny, dodajemy sok z cytryny i odstawiamy do leżakowania na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie przelewamy sklarowaną nalewkę do butelki przez filtr (bibułkowy do kawy). Nalewka im dłużej leżakuje, tym smaczniejsza.
Nalewka z czarnego bzu
Owoce bzu czarnego myjemy
Nalewka z czarnego bzu
Owoce bzu czarnego myjemy
Nalewka z czarnego bzu
Cukier wsypujemy do owoców