Sposób przygotowania:
Nalewka z czarnej porzeczki
Owoce z czarnej porzeczki płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do dużego słoja i wlewamy wymieszany z wodą spirytus. Zostawiamy w zacienionym miejscu na 2 miesiące.
Po tym czasie odlewamy cały płyn. Wsypujemy cukier do owoców, zakręcamy słoik i znów zostawiamy w zacienionym miejscu na miesiąc, żeby czarna porzeczka puściły sok.
Po miesiącu dokładnie odlewamy cały płyn, który puściły owoce i mieszamy go z tym odlanym wcześniej.
Zostawiamy nalewkę jeszcze na miesiąc i po tym czasie możemy już konsumować :)
Po tym czasie odlewamy cały płyn. Wsypujemy cukier do owoców, zakręcamy słoik i znów zostawiamy w zacienionym miejscu na miesiąc, żeby czarna porzeczka puściły sok.
Po miesiącu dokładnie odlewamy cały płyn, który puściły owoce i mieszamy go z tym odlanym wcześniej.
Zostawiamy nalewkę jeszcze na miesiąc i po tym czasie możemy już konsumować :)