Sposób przygotowania:
Nalewka z czarnej porzeczki z nutą waniliiETAP 1:
Porzeczki obrać i umyć, przełożyć do dużego słoika. Laski wanilii pokroić na małe kawałki, dodać do porzeczek i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć i odstawić na tydzień, co 2 dni potrząsając słoikiem.
ETAP 2:
Po 2 tygodniach zlać płyn znad owoców do innego słoika, następnie zakręcić i wstawić do lodówki lub innego chłodnego miejsca. Pozostałe owoce zasypać cukrem, dobrze wymieszać i zamknąć słoik, kilkakrotnie złożoną czystą szmatką i odstawić na 3 tygodnie. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. (należy codziennie potrząsać słoikiem)
ETAP 3:
Powstały syrop zlać przez filtr, połączyć z ekstraktem spirytusowym a pozostałe owoce przelać 100ml wody mineralnej niegazowanej i po przesączeniu przez filtr bibułkowy dodać do reszty nalewki. Całość należy jeszcze dwukrotnie przelać przez filtr a następnie przelać do czystego słoika i odstawić do klarowania na 3 tygodnie. Po tym czasie należy dwukrotnie przelać przez filtr i bezpośrednio wlać do przygotowanych wcześniej butelek szklanych.