Sposób przygotowania:
Nalewka z czarnej porzeczki 2.
Owoce czarnej porzeczki opłukać, wsypać suche do dużego słoja, przesypując cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni (2-5). Co jakiś czas potrząsamy słojem, i odkręcamy na chwilę zakrętkę , by nie pękł nam słoik. Gdy cukier się rozpuści, wlewamy spirytus, mieszamy i odstawiamy na ok.1,5 tygodnia. Po tym czasie zlewamy sok i dolewamy wodę , odstawiamy na ok. 3 tygodnie.Po upływie tego czasu filtrujemy np. przez filtr do kawy , nalewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 6 miesięcy.Nalewka może stać kilka lat , o ile ktoś tyle wytrzyma.
luna
msewka
Oj nie doczytałaś Luno, jeszcze 6 miesięcy postoi, to na Boże Narodzenie najwcześniej postawię!
Natala1210
luna
msewka
Nie będzie dobre, zapewniam! Musi się przegryźć.
yoda
msewka
Jak najbardziej w nasłonecznionym może być. Po rozdrobnieniu może wyjść lekka galareta,bo porzeczki zawierają dużo pektyny.