msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Nalewka z czarnej porzeczki 2.

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

To najłatwiejsza wersja nalewki z czarnej porzeczki jaką znam.Nie mniej jednak aromatyczna i pyszna.

Nalewka z czarnej porzeczki 2.

Składniki:

Nalewka z czarnej porzeczki 2.

 

  • 2 kg czarnej porzeczki,
  • 1 kg cukru,
  • 1 litr spirytusu,
  • 1 litr wody

 

Sposób przygotowania:

Nalewka z czarnej porzeczki 2.
Owoce czarnej porzeczki opłukać, wsypać suche do dużego słoja, przesypując cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni (2-5). Co jakiś czas potrząsamy słojem, i odkręcamy na chwilę zakrętkę , by nie pękł nam słoik. Gdy cukier się rozpuści, wlewamy spirytus, mieszamy i odstawiamy na ok.1,5 tygodnia. Po tym czasie zlewamy sok i dolewamy wodę , odstawiamy na ok. 3 tygodnie.Po upływie tego czasu filtrujemy np. przez filtr do kawy , nalewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 6 miesięcy.Nalewka może stać kilka lat , o ile ktoś tyle wytrzyma.