Sposób przygotowania:
Nalewka z czarnej porzeczki
Z dojrzałych, dokładnie umytych i osuszonych owoców czarnej porzeczki usuwam ogonki i szypułki. Owoce wkładam do słoja i zalewam je wódką, szczelnie zamykam i trzymam przez 2 miesiące na nasłonecznionym parapecie.
Po tym czasie nalewkę zlewam i filtruję. Z cukru i wody gotuję syrop i jeszcze ciepły wlewam do przefiltrowanej nalewki, mieszam. Zostawiam w temperaturze pokojowej, ale nie na słońcu, przez 7 dni. Po upływie tygodnia nalewkę jeszcze raz filtruję i rozlewam do butelek, które szczelnie zakręcam.
Butelki odstawiam do piwnicy na 6 miesięcy.
Po tym czasie nalewkę zlewam i filtruję. Z cukru i wody gotuję syrop i jeszcze ciepły wlewam do przefiltrowanej nalewki, mieszam. Zostawiam w temperaturze pokojowej, ale nie na słońcu, przez 7 dni. Po upływie tygodnia nalewkę jeszcze raz filtruję i rozlewam do butelek, które szczelnie zakręcam.
Butelki odstawiam do piwnicy na 6 miesięcy.