Sposób przygotowania:
Nalewka z owoców czarnego bzu
Owoce bzu oberwać z gałązek widelcem. Odrzucić te które są niedojrzałe. Zalać wodą i gotować przez około 5 minut od zagotowania. Przecedzić. Wódkę wymieszać ze spirytusem.
Powstały sok wymieszać z alkoholem. W tym momencie można dodać cynamon, sok z cytryny lub wanilię. Całość przelać do dużego słoja lub butelki.
Po tygodniu dodać syrop cukrowy powstały z rozpuszczenia cukru w niewielkiej ilości wody. Pozostawić do przegryzienia, na co najmniej 2 miesiące.
Powstały sok wymieszać z alkoholem. W tym momencie można dodać cynamon, sok z cytryny lub wanilię. Całość przelać do dużego słoja lub butelki.
Po tygodniu dodać syrop cukrowy powstały z rozpuszczenia cukru w niewielkiej ilości wody. Pozostawić do przegryzienia, na co najmniej 2 miesiące.