Sposób przygotowania:
Nalewka z raczków
½ kg cukierków (waga w papierkach) wyjmujemy z opakowań i wrzucamy do garnka, dolewamy mleko i zaczynamy podgrzewać. Garnek powinien stać na małym ogniu. Mieszając, czekamy aż cukierki się rozpuszczą. Zostawiamy do ostygnięcia. Do zimnego raczkowego mleka wlewamy spirytus- malutkim strumieniem, energicznie mieszając podczas wlewania. Gotową nalewkę przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce. Nalewka jest gotowa dobę po zrobieniu.



Tit
czekoladka_m
Koper
mariuszk3
Koper
Puszki miały pojemność 411g. Mleko skondensowane może być też z kartoników, byleby nie było słodzone, bo cukierki są wystarczająco słodkie :)
mariuszk3
mariuszk3
Koper
Ja na wszelki wypadek przez cały czas trzymam w lodówce, nie wiem jak długo nalewka może stać w temperaturze pokojowej.
Nalewka jest gęsta i mętna, po wymieszaniu jednorodna, nie bardzo wiem o jaki osad może chodzić