Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Nalewka z raczków

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Słodka nalewka z mleka i cukierków

Nalewka z raczków Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Nalewka z raczków

 

  • 2 puszki niesłodzonego mleka skondensowanego
  • ½ kg raczków (cukierków)
  • 200 ml spirytusu

 

Sposób przygotowania:

Nalewka z raczków
½ kg cukierków (waga w papierkach) wyjmujemy z opakowań i wrzucamy do garnka, dolewamy mleko i zaczynamy podgrzewać. Garnek powinien stać na małym ogniu. Mieszając, czekamy aż cukierki się rozpuszczą. Zostawiamy do ostygnięcia. Do zimnego raczkowego mleka wlewamy spirytus- malutkim strumieniem, energicznie mieszając podczas wlewania. Gotową nalewkę przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce. Nalewka jest gotowa dobę po zrobieniu.
Nalewka z raczków
Mleko z cukierkami podgrzewamy i mieszamy
Nalewka z raczków
Do zimnego słodkiego mleka wlewamy spirytus
Nalewka z raczków
Przelewamy do butelek i odstawiamy do lodówki