Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Nalewka z truskawek wytrawna lub deserow

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Nalewka wytrawna lub deserowa z owoców truskawek.

Nalewka z truskawek wytrawna lub deserow

Składniki:

Nalewka z truskawek wytrawna lub deserow

 

 

Sposób przygotowania:

Nalewka z truskawek wytrawna lub deserow
Umyte i osuszone truskawki zasypać cukrem ( 25 dag - jeśli chcemy by nalewka była wytrawna, a 50 dag gdy nalewka ma być deserowa - słodka)i odstawić na kilka godzin, lub na dobę, aż puszczą sok. Gdy puszczą sok zalać je spirytusem wymieszanym ze szklanką wody. Zamknąć szczelnie i odstawić na 6 tygodni. Po tym czasie zlać alkohol do słoika. Dodać sok z cytryny. Można dodać odrobinę startej skórki. Odstawić na 2 tygodnie, a po tym czasie przefiltrować. Odstawić w ciemne miejsce i najlepiej zapomnieć o niej przez przynajmniej 3 miesiące.