Sposób przygotowania:
Nalewka z truskawek wytrawna lub deserow
Umyte i osuszone truskawki zasypać cukrem ( 25 dag - jeśli chcemy by nalewka była wytrawna, a 50 dag gdy nalewka ma być deserowa - słodka)i odstawić na kilka godzin, lub na dobę, aż puszczą sok. Gdy puszczą sok zalać je spirytusem wymieszanym ze szklanką wody. Zamknąć szczelnie i odstawić na 6 tygodni. Po tym czasie zlać alkohol do słoika. Dodać sok z cytryny. Można dodać odrobinę startej skórki. Odstawić na 2 tygodnie, a po tym czasie przefiltrować. Odstawić w ciemne miejsce i najlepiej zapomnieć o niej przez przynajmniej 3 miesiące.
pusieczek2@wp.pl
Termar
Równie dobrze smakuje z mrożonych... więc jeśli masz mrożone.. to do dzieła.
U mnie w Kielcach można kupić jeszcze świeże truskawki, ale są droższe... więc i nalewka wyjdzie droższa..