Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Książka Kucharska: Domowe nalewki owocowe

Nalewka ze śliwy renklody

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodkie, dojrzałe renklady o maślanej konsystencji to dla mnie najcenniejsze owoce sierpnia, które idealnie nadają się na przetwory.

Nalewka ze śliwy renklody

Składniki:

Nalewka ze śliwy renklody

 

  • 1,5 kg bardzo dojrzałych renklod
  • 1l wódki
  • szklanka cukru
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Nalewka ze śliwy renklody
Renklady umyj, osusz i wydryluj przekrawając je na pół. Tak wydrylowane śliwki przełóż do dużego słoja i zalej je wódką i sokiem z cytryny. Szczelnie zakręcony słój odstaw w ciemne miejsce na cztery tygodnie. Po tym czasie nalewkę zlej do mniejszego słoika a pozostałe owoce zasyp cukrem i odstaw w ciepłe miejsce, uzyskany w ten sposób syrop dodaj do wcześniej zlanego nastawu. Gotową nalewkę odstaw na miesiąc do wyklarowania, lub przefiltruj ją przez gazę.