Mistrz Jan

Mistrz Jan

Kucharz
[Przepisów: 27]

Niebieskie kiełbaski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Nieco specyficzna przekąska, z którą zetknąłem się w niemieckiej Bawarii.

Niebieskie kiełbaski

Składniki:

Niebieskie kiełbaski

 

  • 8 białych kiełbasek
  • 4 cebule
  • 1/8 l octu winnego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 listki laurowe
  • 2 goździki
  • 4 jagody jałowca
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 l wody

Sposób przygotowania:

Niebieskie kiełbaski
Obieramy cebulę, kroimy na pół i kroimy w cienkie piórka, wkładamy do garnka z wodą i dokładamy ocet, sól, cukier, listki laurowe, goździki, jałowiec, pieprz i olej. Wszystko należy zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 5 minut aż cebula zmięknie. Po tym czasie do wywaru wkładamy kiełbaski i podgrzewamy aż stwardnieją i nabiorą niebieskawej barwy. Nie doprowadzamy wywaru do wrzenia aby kiełbaski nie popękały. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, podajemy z odrobiną wywaru.