Sposób przygotowania:
Nisko słodzona konfitura z czerwonej porzeczki
Mocno dojrzałe porzeczki należy delikatnie oberwać z ogonków i dokładnie umyć pod bieżącą wodą na sicie. Przesypać do garnka i połączyć z połową cukru i wyjętymi z laski wanilii ziarenkami. Gotować na małym ogniu (ok. 30 min.) od czasu do czasu mieszając. Podczas gotowania wytwarzać będzie się pianą, którą należy zbierać przy pomocy łyżki cedzakowej. Odstawić do wystygnięcia, na 3-5 godzin. Po tym czasie, dosypać pozostałą część cukru i po raz kolejny gotować przez ok. 30 minut. Gdy widzimy, że konfitura zaczyna gęstnieć, odstawiamy garnek z ognia i przekładamy konfiturę do wcześniej przygotowanych czystych i suchych słoiczków natychmiast mocno je zakręcając. Słoiki ustawiamy do góry dnem do momentu, aż konfitura wystygnie.