Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Nocny chleb z naczynia żaroodpornego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taki chleb upiecze każdy nawet bez umiejętności pieczenia. Szybki czas przygotowania, bez wyrabiania a chleb jest naprawdę smaczny.

Nocny chleb z naczynia żaroodpornego

Składniki:

Nocny chleb z naczynia żaroodpornego

 

  • 650 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g pestek łuskanych słonecznika
  • 500 ml letniej wody
  • 25 dag drożdży świeżych
  • 2 łyżki oleju
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Nocny chleb z naczynia żaroodpornego

I

Nocny chleb z naczynia żaroodpornego
Przygotowanie wszystkich składników do przygotowania chleba.

1. Wieczorem drożdże kruszę do szklanki, dodaję cukier, wlewam trochę wody, mieszam.
2. Do dużej miski wsypuje mąkę, sól, pestki słonecznika, wlewam rozpuszczone drożdże, pozostałą wodę, olej, dokładnie mieszam tak żeby połączyły się mi wszystkie składniki. Następnie przykrywam miskę folią i wstawiam na noc do lodówki.

II

Nocny chleb z naczynia żaroodpornego

3. Następnego dnia rano, przekładam ciasto na oprószony blat mąką i kilka razy zagniatam ciasto formując kształt bochenka chleba. Ciasto musi 30 minut poleżakować w temperaturze pokojowej.
4. Do piekarnika wstawiam puste naczynie żaroodporne i nagrzewam do 250°C. Naczynie ostrożnie wyjmuję, zdejmuję pokrywę a do naczynia przekładam uformowane ciasto. Naczynie przykrywam pokrywą, umieszczam ponownie w piekarniku. Chleb piekłam 50 minut w 220°C, w połowie pieczenia zdjęłam pokrywę.

III

5. Chlebek gotowy.
6. Smacznego.