Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Rolada pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka w wykonaniu przystawka na słono z dodatkiem papryki, szynki konserwowej oraz ziołowego serka. Idealna na świąteczny stół.

Rolada pomidorowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada pomidorowa

 

  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 g startego sera żółtego
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szynka konserwowa w plastrach
  • 2 serki almette ziołowe
  • 1/2 papryki zielonej
  • 3 łyżki śmietny

Sposób przygotowania:

Rolada pomidorowa
W misie miksera umieścić żółtka, dodać gorącą wodę i miksować 2 minuty. Następnie dodać przecier pomidorowy, paprykę słodką, oregano, sól, pieprz, czosnek, olej oraz ser. Całość zmiksować. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać.

Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać do pomidorowej mieszanki, wymieszać szpatułką. Wylać na formę z piekarnik wyłożoną papierem, piec 15 minut w temperaturze 170 stopni.

Suchą ściereczkę rozłożyć na blacie, na ściereczkę wyłożyć roladę, papierem do góry, zdjąć papier i jeszcze gorącą zawinąć.

Po ostygnięciu posmarować serkiem wymieszanym ze śmietaną, ułożyć szynkę i paprykę, zwinąć. Podawać schłodzoną.
Rolada pomidorowa
Żółtka utrzeć z wodą, dodać wszystkie przyprawy
Rolada pomidorowa
Do masy dodać białka ubite na sztywno i wymieszać
Rolada pomidorowa
Wylać na formę z piekarnik wyłożoną papierem, piec 15 minut w temperaturze 170 stopni
Rolada pomidorowa
Po ostygnięciu posmarować serkiem wymieszanym ze śmietaną, ułożyć szynkę i paprykę, zwinąć