Sposób przygotowania:
Maślany chleb na jogurcie z płatkami owsianymi
1. Zaczynamy od rozczynu: Jogurt ( w raz z opakowaniem ) należy włożyć do miski z gorącą wodą i ogrzewać tak długo, aż będzie ciepły. Ciepły przełożyć do miski i rozetrzeć w nim drożdże, cukier oraz mąkę. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby ,, ruszył ''.
2. Teraz wykonujemy ciasto: Masło należy roztopić i lekko przestudzić ( rada: powinno być ciepłe, ale nie gorące ani zimne ). Następnie do miski wsypać mąkę, płatki i sól, dodać jajko, masło i rozczyn. Zagnieść ciasto. Gotowe, gładkie i elastyczne ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jedną godzinę.
3. Formujemy chleb: Foremkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm posmarować masłem i dno dość obficie posypać płatkami. Następnie wyrośnięte ciasto zagnieść i uformować z niego podłużny chlebek, chlebek przełożyć do wcześniej przygotowanej blaszki. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
4. Pieczemy: Tak przygotowany chleb należy piec w temperaturze 180 do zrumienienia przez około 50 minut.
5. Podajemy: Gotowy chleb wystudzić, pokroić w kromeczki i podawać z ulubionymi dodatkami, a ja smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml .
Blaszka o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm.
Chleb można upiec na produktach bez laktozy.
2. Teraz wykonujemy ciasto: Masło należy roztopić i lekko przestudzić ( rada: powinno być ciepłe, ale nie gorące ani zimne ). Następnie do miski wsypać mąkę, płatki i sól, dodać jajko, masło i rozczyn. Zagnieść ciasto. Gotowe, gładkie i elastyczne ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jedną godzinę.
3. Formujemy chleb: Foremkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm posmarować masłem i dno dość obficie posypać płatkami. Następnie wyrośnięte ciasto zagnieść i uformować z niego podłużny chlebek, chlebek przełożyć do wcześniej przygotowanej blaszki. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
4. Pieczemy: Tak przygotowany chleb należy piec w temperaturze 180 do zrumienienia przez około 50 minut.
5. Podajemy: Gotowy chleb wystudzić, pokroić w kromeczki i podawać z ulubionymi dodatkami, a ja smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml .
Blaszka o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm.
Chleb można upiec na produktach bez laktozy.
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
SylaUla
Babeczka35
Dokładnie tak :)
testing223
testing223