slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Domowy chleb pszenny ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny, domowy chlebek z dodatkiem szpinaku. Taki chleb będzie świetną odmianą dla codziennych posiłków. Dodatek szpinaku wzbogacił smak pieczywa.

Domowy chleb pszenny ze szpinakiem

Składniki:

Domowy chleb pszenny ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Domowy chleb pszenny ze szpinakiem
Dzień wcześniej przekładamy mrożony szpinak na durszlak i zostawiamy do rozmrożenia. Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, sól, drożdże i mieszamy. Następnie wlewamy olej i wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy wyrośnięte ciasto na dwie części.

Do jednej z części dodajemy rozmrożony szpinak i 1/2 szkl mąki oraz wyrabiamy razem ciasto. Jasną część oraz zieloną nakładamy na siebie i rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie zwijamy jak roladę oraz nacinamy wzdłuż (nie rozcinamy do końca) oraz skręcamy razem jak warkocz.

Końce ciasta sklejamy i przekładamy chleb do keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Po tym czasie smarujemy wyrośnięty chleb roztrzepanym żółtkiem oraz posypujemy czarnuszką. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę oraz 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczony chleb studzimy na kratce. Smacznego