Sposób przygotowania:
Domowy chleb pszenny ze szpinakiem
Dzień wcześniej przekładamy mrożony szpinak na durszlak i zostawiamy do rozmrożenia. Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, sól, drożdże i mieszamy. Następnie wlewamy olej i wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy wyrośnięte ciasto na dwie części.
Do jednej z części dodajemy rozmrożony szpinak i 1/2 szkl mąki oraz wyrabiamy razem ciasto. Jasną część oraz zieloną nakładamy na siebie i rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie zwijamy jak roladę oraz nacinamy wzdłuż (nie rozcinamy do końca) oraz skręcamy razem jak warkocz.
Końce ciasta sklejamy i przekładamy chleb do keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie smarujemy wyrośnięty chleb roztrzepanym żółtkiem oraz posypujemy czarnuszką. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę oraz 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczony chleb studzimy na kratce. Smacznego
Do jednej z części dodajemy rozmrożony szpinak i 1/2 szkl mąki oraz wyrabiamy razem ciasto. Jasną część oraz zieloną nakładamy na siebie i rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie zwijamy jak roladę oraz nacinamy wzdłuż (nie rozcinamy do końca) oraz skręcamy razem jak warkocz.
Końce ciasta sklejamy i przekładamy chleb do keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie smarujemy wyrośnięty chleb roztrzepanym żółtkiem oraz posypujemy czarnuszką. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę oraz 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczony chleb studzimy na kratce. Smacznego