Sposób przygotowania:
Chleb pszenno - jaglany
Do garnka wlać wodę i olej i zagotować, potem ją posolić i znów zagotować. Wsypać kaszę i gotować około 20 minut aż kasza będzie miękka i trzeba ja od czasu do czasu mieszać. Przykryć pokrywką i zostawić do momentu aż kasza będzie tylko delikatnie letnia ( nie może być za gorąca ). W misce wymieszać drożdże z cukrem do płynnej konsystencji. Wlać wodę i olej i wsypać wymieszaną z solą mąkę. Następnie dodać wystudzoną kaszę i drewnianą łyżką połączyć składniki a potem wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką, zakryć miskę ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie wyrobić ciasto i położyć je do podrośnięcia na desce o takim kształcie jakie jest naczynie, w którym będzie piekł się chleb. Duże naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wysypać mąką ( dolną część naczynia i pokrywkę ). Naczynie wstawić do zimnego piekarnika i nagrzać piekarnik do 200 stopni. Potem szybko ciasto przełożyć do naczynia, oprószyć górę mąką, zrobić nacięcia i zakryć naczynie pokrywką. Piec chleb 25 minut z pokrywką potem ją zdjąć i piec kolejne 20 minut bez pokrywki. Po 20 min utach temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec chleb jeszcze 20 minut. Upieczony wyjąc z naczynia na drewnianą deskę lub kratkę i chleb wystudzić.
lukrowanepierniczki