Sposób przygotowania:
Nogi z kurczaka w aromatycznym sosie z cieciorką
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na części. Każdą oprószamy odrobiną soli, pieprzu, papryki słodkiej i ostrej. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na niej kurczaka po 3-5 minut z każdej strony lub do zarumienienia. Zarumienionego kurczaka przekładamy na talerz.
W rondlu lub na głębokiej patelni przesmażmy na 2 łyżkach oleju przez 1 minutę pozostałą paprykę ostrą i słodką, ziarna kolendry i kurkumę. Do przypraw dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, posiekaną papryczkę chilli, starty na tarce imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę – mieszamy i smażymy około 5 minut.
Na patelnie z powrotem wkładamy kurczaka, dodajemy koncentrat pomidorowy i brązowy cukier , wlewamy bulion i dusimy wszystko pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodajemy odsączoną cieciorkę, wlewamy śmietanę kremówkę i dusimy kolejne 15 minut. Sos doprawiamy do smaku sola, pieprzem i sokiem z cytryny i odparowujemy sos do pożądanej konsystencji.
Kurczaka przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą, serwujemy np. z ryżem ugotowanym na sypko, smacznego.
W rondlu lub na głębokiej patelni przesmażmy na 2 łyżkach oleju przez 1 minutę pozostałą paprykę ostrą i słodką, ziarna kolendry i kurkumę. Do przypraw dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, posiekaną papryczkę chilli, starty na tarce imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę – mieszamy i smażymy około 5 minut.
Na patelnie z powrotem wkładamy kurczaka, dodajemy koncentrat pomidorowy i brązowy cukier , wlewamy bulion i dusimy wszystko pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodajemy odsączoną cieciorkę, wlewamy śmietanę kremówkę i dusimy kolejne 15 minut. Sos doprawiamy do smaku sola, pieprzem i sokiem z cytryny i odparowujemy sos do pożądanej konsystencji.
Kurczaka przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą, serwujemy np. z ryżem ugotowanym na sypko, smacznego.
Marika-
Magdalena88
Igraszki Losu
Igraszki Losu
Magdalena88 napisał(a):