Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Norymberskie pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

coś dla smakoszy pierników

Norymberskie pierniczki

Składniki:

Norymberskie pierniczki

 

  • 25 dag miodu
  • 8 dag cukru
  • 12-15 dag masła
  • żółtko
  • 1 łyżka kakao
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1 mała przyprawa do piernika
  • 2 łyżeczki dobrego proszku do pieczenia
  • 1 gorzka czekolada posiekać
  • 1 gotowa jasna polewa
  • 2-3 łyżki rumu
  • 40 dag mąki
  • 10 dag migdałów
  • 6 dag posiekanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Norymberskie pierniczki
miód odgrzać z cukrem i masłem. ostudzić dodać pozostałe składniki oprócz czekolady i polewy. zagnieść, rozwałkować na grubość 1 cm. wykroić pierniki kształt dowolny. piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. wystudzić, udekorować polewą i czekoladą