Jazzowe Smaki

Jazzowe Smaki

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Nutella śliwkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nutella śliwkowa to zdrowy odpowiednik ulubionego przez dzieci kremu orzechowego. Dzięki słodkości śliwek węgierek uzyskujemy wspaniały krem, który zachwyca smakiem.

Nutella śliwkowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Nutella śliwkowa

 

  • 2,5 kg śliwek węgierek
  • 4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 200 gramów kakao

 

Sposób przygotowania:

Nutella śliwkowa
Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i przepuścić przez maszynkę lub zmiksować w mikserze. Następnie przełożyć do garnka i smażyć około 2 godziny, często mieszając. Pod koniec smażenia dodać kakao i cukier waniliowy. Dobrze wymieszać. Smażyć jeszcze 15 minut. Po tym czasie gorącą Nutellę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem. Nie pasteryzować.
Nutella śliwkowa
Zmiksowane śliwki dotujemy przez dwie godziny często mieszając

Tagi:

śliwki