xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Nutella z dyni z cyklu jesienne przetwory

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeden z moich słodkich przetworów jesiennych "Nutella z dyni" robiłam ją pierwszy raz i muszę przyznać że jest na prawdę bardzo smaczna i nie do kupienia w sklepie. Jej konsystencją sprawdzi się również świetnie do przełożenia ciasta.

Nutella z dyni z cyklu jesienne przetwory

Składniki:

Nutella z dyni z cyklu jesienne przetwory

 

  • 3kg obranej dyni
  • 750g cukru
  • 100g ciemnego kakao
  • 3 cukry waniliowe (3x16g)
  • 3 galaretki pomarańczowe
  • płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Nutella z dyni z cyklu jesienne przetwory
Pokrojoną w kostkę i odważoną dynię podlewam 1/2 szkl. wody i rozgotowuję. Po zmięknięciu miksuję ją podręcznym blenderem. Dodaję cukier, dalej podsmażam ok 60 min, po tym czasie dodaję cukier waniliowy, kakao, wsypuję suche galaretki i podgrzewam całość jeszcze kilka minut (mieszając!) Masa może być płynna - po wystudzeniu stężeje jak należy ;-) Nutellę przekładam do słoiczków i pasteryzuję 15min. Studzić odwrócone do góry dnem. Z tej porcji uzyskałam 8 słoiczków 0.5 l i 1 słoik po dżemie.

Tagi:

dynia