zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Od Ewy dla Adama

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Na deser upiecz jabłka - z rodzynkami, żurawiną, miodem i migdałami. Posypane cynamonem będą wyśmienite!

Od Ewy dla Adama

Składniki:

Od Ewy dla Adama

 

  • 5 jabłek
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść żurawiny
  • 1 garść płatków migdałowych
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • do posypania: karmel z wanilią w młynku
  • cukier cynamonowy w młynku
  • czekolada w młynku

 

Sposób przygotowania:

Od Ewy dla Adama
Mąż tak długo mi marudził o pieczonych jabłkach, że w końcu upiekłam. Były pyszne.



Umyte i wytarte jabłka przekroić na pół. Z każdej połówki usunąć gniazda nasienne i wydrążyć trochę miąższu. Uzyskany miąższ rozgnieść widelcem razem z sokiem z cytryny. Do miąższu dodać rodzynki, żurawinę i migdały, miód, cukier waniliowy i wino i wszystko wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić połówki jabłek. Na każdą porcję posypać karmel z wanilią i cukier cynamonowy po 5 obrotów młynkiem. Piec w temperaturze 185 stopni przez 25 minut. Po nałożeniu na talerzyki posypać czekoladą z młynka.