Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Odwrócone ciasto pomarańczowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne ciasto z pomarańczami- wilgotne, słodkie z nuta karmelu.

Odwrócone ciasto pomarańczowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Odwrócone ciasto pomarańczowe

 

  • 4-5 sztuk pomarańczy,
  • 120- g- cukru pudru,
  • 125g- mąki pszennej,
  • 125g- miękkiego masła,
  • 2- jaja,
  • 3 krople- olejku pomarańczowego,
  • 1 łyżeczka- proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru.

 

Sposób przygotowania:

Odwrócone ciasto pomarańczowe
Pomarańcze obrać ze skórek. Każdą pomarańczę pokroić na 3 części- 3 grube koła. 4 łyżki cukru wsypać na spód blaszki i zrobić karmel( podgrzewać na małym ogniu). Na karmelu ułożyć pomarańcze. Cukier puder zmiksować z masłem. Dodać jajka a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem i parę kropel olejku pomarańczowego. Zalać ciastem pomarańcze. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto przestudzić, kiedy będzie letnie wyjąć na paterę odwracając blaszkę. Podana ilość jest na tortownicę ok 21 cm.
Odwrócone ciasto pomarańczowe
Każdą pomarańczę pokroić na trzy części.