lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Odwrócony czereśniowiec

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszne to ciasto wyszło . Nie potrzeba już żadnych dodatków do niego :)

Odwrócony czereśniowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Odwrócony czereśniowiec

 

  • 3 jaja

 

  • 3 łyżki mąki tortowej

 

  • 3 łyżki maki ziemniaczanej

 

  • 150 gram cukru

 

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • czereśnie 800 gram (po wydrylowaniu jest trochę mniej)

 

  • galaretki 3 cytrynowe ( na litr wody )

Sposób przygotowania:

Odwrócony czereśniowiec
1.Miksujemy jaja z cukrem. 2. Dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao ( wymieszane składniki ). 3. Mieszamy składniki łyżką. 4. Przekładamy do formy prostokątnej. 5. Pieczemy na papierze do pieczenia. 6. Po upieczeniu ścigamy papier i przekładamy biszkopt do formy na babkę. 7. Drylujemy czereśnie umyte i przekładamy na biszkopt do formy na babkę. 8. Galaretki rozrabiamy w litrze wrzątku , mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. 9. Stężałą galaretkę przelewamy na czereśnie wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. 10. Wyjmujemy zastygnięte ciasto odwrotnie już na talerz kroimy i podajemy .
Odwrócony czereśniowiec
Zmiksowane ciasto przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia
Odwrócony czereśniowiec
Drylujemy umyte czereśnie 800 gram mniej będzie po wydrylowaniu
Odwrócony czereśniowiec
Upieczony biszkopt wkładam do formy po bace i dodaje wydrylowane czereśnie dosyć sporo
Odwrócony czereśniowiec
Stężałą galaretką zalewam czereśnie i wsatwiam do lodówki do zastygnięcia

Tagi:

mak