Sposób przygotowania:
Ciasto wielkanocne ,,Jajko sadzone''
1 .Białka przekładamy do miski i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.
Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczony biszkopt dobrze studzimy.
2. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, następnie roztapiamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną lekko studzimy. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną i płynną czekoladę, dokładnie ubijamy (jeżeli chcemy do śmietany możemy dodać cukru pudru do smaku ).
Ubitą śmietanę wykładamy równomiernie na wystudzony biszkopt.
3. Brzoskwinie osączamy dokładnie z zalewy, następnie je układamy w równych rzędach na bitej śmietanie, wciskamy je lekko w śmietanę.
4. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, żeby śmietanka dobrze stężała. Po tym czasie kroimy w kwadraty, tak, żeby w każdym kwadracie znalazła się połówka brzoskwini. Podajemy.
Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczony biszkopt dobrze studzimy.
2. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, następnie roztapiamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną lekko studzimy. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną i płynną czekoladę, dokładnie ubijamy (jeżeli chcemy do śmietany możemy dodać cukru pudru do smaku ).
Ubitą śmietanę wykładamy równomiernie na wystudzony biszkopt.
3. Brzoskwinie osączamy dokładnie z zalewy, następnie je układamy w równych rzędach na bitej śmietanie, wciskamy je lekko w śmietanę.
4. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, żeby śmietanka dobrze stężała. Po tym czasie kroimy w kwadraty, tak, żeby w każdym kwadracie znalazła się połówka brzoskwini. Podajemy.
skuter5
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję bardzo :)